W jaki sposób nie pić kawy?

ZDROWIE

Written by:

Kawa jest napojem, który wielu osobom może pomagać utrzymywać dobre samopoczucie i zdrowie, ale wielu też może zaszkodzić. Dziś przyjrzymy się, kiedy kawa nam szkodzi i w jaki sposób jej nie pić!

Nie pij kawy wieczorem

Po pierwsze, warto nabrać nawyku niepicia kawy po godzinie 17:00. Kofeina działa w organizmie przez 6 godzin i skutek jednej czarnej filiżanki może być opłakany. Obniży się jakość naszego snu, długo też nie będziemy chcieli udać się do łóżka ze względu na pobudzenie wywołane kawą. W rzeczywistości jest ono oczywiście sztuczne- organizm napędzany kofeiną nie informuje nas o fizjologicznym zmęczeniu. Będziemy odczuwać tego skutek następnego dnia, a nasz naturalny rytm dobowy zostanie niepotrzebnie zaburzony.

Nie pij kawy z alkoholem

Alkohol potrafi zmęczyć. Do tego stopnia, że odczuwając jego nieprzyjemne skutki po kilkugodzinnej zakrapianej imprezie sięgamy chętnie po kawę. Kawa rzeczywistoście otrzeźwia. Ale powoduje również, że nie potrafimy realnie ocenić stanu upojenia alkoholowego. Dla osób, które piją i są jednocześnie kierowcami, to niebezpieczna sytuacja. Kawa wskazana jest raczej dla otrzeźwienia dnia następnego, gdy chcemy zawalczyć z bólem głowy lub problemami ze skupieniem uwagi.

Zaczekaj aż kawa wystygnie

Kawa, podobnie jak herbata, smakuje najlepiej, gdy jest podawana na ciepło. Filiżanka pachnącej kawy Lavazza ze sklepu to najlepszy sposób na rozgrzanie się w czasie zimowego dnia. Należy jednak uważać, aby nie pić zbyt gorącego napoju. Kawa pijana w biegu jest jedną z przyczyn poparzeń języka i przełyku. Jeśli komórki jamy gębowej zbyt często ulegają poparzeniu, może dojść do zwiększenia ryzyka zapadnięcia na raka przełyku. Najlepiej jest przyjąć zasadę, że jeśli kawa jest zbyt gorąca aby móc utrzymać filiżankę w ręku, wówczas należy zaczekać na schłodzenie się napoju.

Uważaj na kaloryczność

Kawa wypijana na czysto, czyli bez dodatków smakowych i bez śmietanki, jest najzdrowsza. Jeśli jednak doklejeniu do niej solidną porcję mleka lub śmietanki, a do wszystkiego dodamy jeszcze syrop smakowy, mamy już równowartość posiłku. Zwłaszcza jeśli mamy dodatkowo zwyczaj słodzenia napojów białym cukrem. Najlepiej jest unikać dodatków smakowych. Szczególnie gdy jest to bita śmietana. A jeśli już jesteśmy przywiązani do robienia sobie tej małej przyjemności dnia codziennego, postarajmy się przynajmniej ograniczyć porcje wzmacniaczy smaku lub przerzucić się na takie przyprawy jak kardamon lub cynamon.

Podsumowanie

Podsumowując, kawa wcale nie musi być niezdrowa. Jeśli jednak pijemy ją w nieodpowiedni sposób, zaczynamy sobie szkodzić.

Comments are closed.