Rynek obfituje w wiele rodzajów orzechów, pośród których najpopularniejsze są laskowe i włoskie. Lubimy sięgać także po arachidowe, nerkowce, migdały i pistacje. Orzechy są jednak ciągle niedoceniane i jemy je zdecydowanie za rzadko. Zazwyczaj są dodatkiem do ciast, muesli, czekolady, deserów i lodów lub traktujemy je jak małą przekąskę i to od czasu do czasu. A to wielka szkoda, bo wszystkie rodzaje orzechów obfitują w dobroczynne dla organizmu witaminy i składniki mineralne.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Orzechy to cenne źródło składników mineralnych, takich jak magnez, potas, wapń, żelazo. Ponadto zawierają w swoim składzie fosfor, cynk, miedź i mangan. To produkty kaloryczne, które jednak nie mają wpływu na wzrost masy ciała, ale zawierają tłuszcz korzystny dla naszego zdrowia, który wpływa bardzo pozytywnie na gospodarkę lipidową organizmu. Orzechy to także bogate źródło witamin z grupy B i kwas foliowy, wpływające dobroczynnie na układ nerwowy oraz witaminy E, błonnik, antyoksydanty i flawonoidy. To także doskonałe antidotum w walce z chorobami sercowo-naczyniowymi i z próchnicą. Wpływają także pozytywnie na metabolizm, pracę jelit, regulują ciśnienie krwi, poprawiają stan włosów i paznokci oraz szybko zaspokajają głód.
Zdrowe odżywianie z orzechami w roli głównej
Zdrowe odżywianie ma na celu dostarczenie organizmowi witamin i minerałów, wpływających pozytywnie na zdrowie i samopoczucie człowieka. Żywność, która gości na sklepowych półkach jest często przetworzona i zawiera w swoim składzie konserwanty, barwniki, substancje spulchniające i wiele niekorzystnych składników, które niestety nie są dla nas dobre. Dlatego zawsze warto postawić na dobrej jakości ekologiczną i zdrową żywność, bo to jest klucz do zdrowego i bardziej satysfakcjonującego życia. Naturalne produkty pozbawione są szkodliwej chemii, dzięki czemu czujemy się zdrowiej i lepiej, a do nich z pewnością zaliczają się orzechy. Dlatego powinniśmy je jeść kilka razy w tygodniu, ponieważ pomagają w zachowaniu dobrej sylwetki, wzmacniają odporność, wpływają bardzo pozytywnie na pracę mózgu.
Sklep internetowy Słodkie Zdrowie
W naszym sklepie można zaopatrzyć się w różne gatunki orzechów, takie jak orzechy brazylijskie, które są cennym źródłem selenu i nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz nerkowca, włoskie, laskowe, orzeszki ziemne arachidowe, pistacje i migdały z kopalnią cennych dla zdrowia witamin i minerałów. W ofercie mamy także pyszne i zdrowe masła orzechowe, które idealnie pasują do śniadań na słodko, naleśników i kremów do ciast, a nawet wykwintnych sosów i oryginalnych w smaku i aromacie dań mięsnych.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą – https://slodkie-zdrowie.pl/pl/25-orzechy. Jedzmy orzechy na zdrowie!
- Domki w Rowach – doskonałe miejsce na wakacje nad Bałtykiem - 20 września 2023
- Nauka angielskiego dla dzieci we Wrocławiu – klucz do rozwoju i sukcesu - 15 września 2023
- Konferansjer – mistrz ceremonii i gospodarz niezwykłych wydarzeń - 16 sierpnia 2023